Ancient Apocalypse realizat de Graham Hancock este un documentar lansat recent de Netflix.
O să mă întrebi ce m-a apucat să-ți povestesc tocmai despre asta.
Păăăi, hai să le luăm pe rând.
Pentru că sunt pasionată de istorie și de o curiozitate ieșită din comun. Și pentru că eu cred că niciodată nu o să încetez să-mi și să pun întrebări. Nu în ultimul rând pentru că, cel mai probabil, în DEX dacă vei găsi poza mea în dreptul cuvântului “incomod” ar trebui să nu te mire. Întrebările mele nu-s mereu simple și nici mereu comode. (Mă rog, mai niciodată nu-s simple, deși reușesc de cele mai multe ori să le fac să pară așa, iar de comode…ah well…)
Niciodată, când vorbim de istorie, nu avem garanția că o ipoteză care pare corectă acum (uneori pentru o perioadă lungă de timp) se va valida și peste niște secole. Pe de o parte pentru că percepția oamenilor se schimbă, pe de altă parte pentru că știința evoluează – asta ca să îți dau doar 2 motive.
Cea mai mare piedică în evoluția umană, după umila mea părere, este rezistența creierului la schimbare.
Comunitatea arheologilor este un exemplu viu. Au stabilit niște lucruri și nu-i scoți din ale lor.
La începutul sec. al XX-lea, după ce Carter a descoperit mormântul lui Tatankamon, se spunea că nu mai e mare lucru de descoperit. Iată că numai în ultimii 3 ani s-au descoperit
- manuscrisul lui Merer – cel care face vorbire la construcția Marii Piramide
- a fost descoperit un canal care a fost construit până aproape de Marea Piramidă
- au fost descoperite zeci de mumii / morminte noi – unele ale unor prințese despre care ori nu se știa nimic până acum, ori se știau prea puține lucruri.
- a fost descoperit golul care se deschide în spatele unuia dintre pereții mormântului lui Tutankamon
- a fost descoperit un alt gol în Marea Piramidă
Pe partea cealaltă a lumii, au fost descoperite alte sute de piramide, orașe, precum și adevăratele dimensiuni ale unor orașe despre care se credea că s-a descoperit totul. Și asta grație tehnologiei Lidar și a altor tehnologii de ultimă oră.
Nu vă trec în revistă toate marile descoperiri. V-am dat doar câteva exemple ca să aveți o poză mai complexă.
Istoria ne dă niște repere bazându-se pe dovezi primare, secundare sau terțiare. Nu deține adevărul absolut, pentru că, real, nici nu are cum. În ceea ce privește interpretarea istorică – cred, de departe, că este cea mai subiectivă.
Din păcate, cumva toți am fost educați să credem că strămoșii noștri au fost și cam săraci cu duhul, și cam necivilizați, și cam nespălați (vezi filme cu oameni din epoca de piatră) și..cam sălbatici așa, per total.
Noile descoperiri arheologice bulversează comunitatea științifică. Dar nuuu, nu te gândi că aceeași comunitate științifică este pregătită să admită altceva decât ce-au stabilit alții, de vreo două sute de ani încoace (cel puțin).
Graham Hancok este – de cele mai multe ori hulit de comunitatea monștrilor sacri ai arheologiei.
În Ancient Apocalypse Graham Hancock – despre care poți citi aici cum este prezentat pe Wikipedia – își începe discursul prin a sublinia (pentru a câta oară, oare?!!!) că nu este arheolog, că nu este om de știință, dar este un jurnalist care își pune întrebări și caută răspunsuri.
Le caută atât de amănunțit încât a reușit, de-a lungul anilor, să convingă câțiva arheologi să caute în direcția întrebărilor sale. Și ce să vezi, aceștia au făcut descoperiri uluitoare.
Un al doilea motiv pentru care îți recomand documentarul este că prezintă locuri prin care poate că nu vei ajunge vreodată, dar iată, acum ai ocazia să le vezi. Și pentru că prezintă inclusiv situri arheologice în care accesul publicului este strict interzis. Slavă Cerului pentru chestia asta! Că vine dracului, Doamne iartă-mă, vreo Tănțica Hormonica de scrie pe curul Mo’ai-ului – Tănțica was here with Costel 2022 Love!
Mai mult, oamenii cu care discută nu sunt deloc niște Nea Kaisă. Sunt istorici, arheologi, cercetători cunoscuți și recunoscuți la nivel internațional.
Un al treilea motiv – și ultimul, că sper că e suficient – este acela că el continuă să lanseze întrebări în documentarul Ancient Apocalypse în speranța că din ce în ce mai mulți (arheologi și istorici în mod special) vor lăsa micile lor orgolii la o parte, vor ieși din șabloane și vor începe cu advărat să cerceteze lucrurile din perspective mai complexe decât vârfurile propriilor lor nasuri.
Dacă v-am făcut curioși, măcar un pic, mă bucur!
Dacă vă abonați la postările de pe site, la canalul de YouTube, comentați și dați SHARE o să mă bucur și mai tare, promit solemn! 😉 <3
Photo credit: Netflix