The Old City of Jaffa – punctul final al călătoriei despre care mai am de povestit încă un milion de lucruri. Am plecat din Palestina nu fără regretul că timpul nu ne-a fost aliat. Mă gândeam chiar că la noi Palestina este o destinație pe care majoritatea o asociază turismului religios. Astfel, pierzi din vedere 90% din frumusețea și oferta acestor locuri…

Am ajuns în Jaffa. Dincolo de ceea ce am încercat să povestesc în filmuleț, cred că aș mai adăuga următoarele:

  • Așezarea umană care pe la 1800 îen s-a transformat în orașul Jaffa a avut, de-a lungul secolelor, două atribute principale:
    • port – poartă de intrare a bunurilor aduse din alte țări, comerțul fiind cel care a dus la înflorirea așezării și
    • punct militar strategic, datorită așezării sale pe acest deal.
  • Noi folosim termenul de “bazar” cu sensul său figurat, pentru a desemna amestecul de de toate cu de toate. Da, cam așa e și Jaffa. Deși foarte aglomerat din pricina turiștilor, mie nu mi s-a părut obositor. Desigur, avantajul a fost și că nu am avut prea mult timp la dispoziție. 🙂
  • Vă spun în film că ne-am ridicat de la o cârciumă și am plecat, neplăcut surprinși de atitudinea ospătarilor. Am uitat să vă spun că de pe terasa lui The Container nu ne-am fi dat duși. O să pun mai jos și filmulețul de acolo, care e fără vorbe, doar cu atmosfera proprie locului pe care, din păcate, voi nu-l veți mai prinde. La finalul verii trecute el urma să se închidă de tot… Toată zona intră într-un amplu proiect care va șterge cu buretele boemia vechiului port.
  • Din păcate nu am avut timpul necesar pentru a vizita muzeele, dar eu mi-am făcut o listă întreagă de locuri pe care TREBUIE să le văd data viitoare.
  • O perspectivă asupra evoluției orașului găsiți aici. Spun perspectivă pentru că nah…Enciclopedia Britanica…
  • Un lucru care mi se pare o greșeală comună este acela că atunci când se pomenește de arabi, oamenii asociază automat religia musulmană. Arabii sunt și musulmani și creștini. Sigur că fiecare religie din lumea asta se luptă pentru a câștiga din ce în ce mai mulți adepți. Urmărind zilele trecute un documentar despre creștinism în Etiopia am apreciat remarca realizatorului și anume că atunci când dominatorii s-au retras din anumite teritorii ale Africii creștinate aceasta s-a transformat în timp, mare parte dintre localnici devenind musulmani sau combinând creștinismul cu vechile lor forme de manifestare religioasă. Nu uitați că sensul termenului “păgân” este acela de om care nu este creștin. Și da, vă spun cu mâna pe inimă că m-am întrebat de multe ori ce s-ar întâmpla, din punct de vedere religios, pe meleagurile Palestinei – dacă vreodată israelienii sau musulmanii sau creștinii ar avea drepturi totale asupra regiunii…și tare mi-e teamă că știm cu toții răspunsul….

The Old City of Jaffa merită vizitat măcar o dată în viață. Dar nu oricum, ci căutând locurile încă nebătute de turmele de turiști, vorbind cu puținii oameni ai locului și căutând legende.

Aici găsiți povestea primei zile a călătoriei.

Iar mai jos, un filmuleț fără vorbele mele, doar ca să simțiți și voi un pic din atmosfera de la The Container. 

Enjoy! 

POate vrei să citești și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.