The Crown – sezoul 6 – primele 4 episoade au fost lansate aseară.

Dacă e să ne uităm la națiunile care încă mai au regalitate, observăm cu ușurință diferența de nivel față de națiunile republicane.

Și asta pentru că regalitatea în sine este o instituție care servește (și) ca model pe mai multe planuri – educațional, vestimentar, comportamental etc. E ca o busolă după care se iau oamenii, conștient sau subconștient.

În zilele noastre, cea mai mare – cu sensul de puternică – monarhie dintre cele rămase, este monarhia britanică.

Și, ca de obicei, aceasta atrage după sine și mulți dușmani, în toată complexitatea termenului.

Unii și-au făcut un obiectiv din distrugerea acesteia, interesele și mizele din spatele scenei politice și economice fiind uriașe. Ca și orgoliile.

Cred că Harry nu a înțeles câteva lucruri importante:

  1. Întemeind un mariaj cu o femeie cu mult sub nivelul său social și educațional, intrând total sub controlul și manipularea acestei starlete de doi bani și publicând celebrul jurnal nu și-a făcut doar sieși un rău, ci și celei mai puternice instiuții monarhice din lume și, de asemenea propriei țări.
  2. Comportamentul său de după căsătorie, atitudinea din ultimele zile de viață ale celei mai importante Regine din istoria umanității, interviul oferit lui Oprah Winfrey și publicarea jurnalului – au umbrit ultimele zile ale Reginei și i-au știrbit ieșirea din scenă pe care ar fi meritat-o după o viață de muncă în slujba poporului său. Din păcate, toate acestea, continuă să arunce cu noroi în Regină.
  3. Din păcate, târăște și imaginea propriei mame în mocirlă.
  4. Nu a înțeles și învățat nimic din istoria unchiului său – Edward, cel care a renunțat la tron în favoarea unei alte americance frivole.
  5. Nu a înțeles nimic din istorie în general, nu doar pentru că nu a prea fost prieten cu școala, ci și pentru că intelectual este extrem de limitat. Dacă ar fi făcut-o, ar fi înțeles ce privilegiat este, printre altele, și pentru că trăiește în acest secol în care nu se mai practică decapitarea, ori aruncarea în Turnul Londrei sau otrăvirea, si pentru pagube mult mai mici pe care le-ar fi putut provoca monarhiei. Pentru că puterea monarhiei britanice se traduce prin echilibru în țară, dar și pe plan internațional.

Și l-am adus în discuție pe cel mai mare manipulat – prințul Harry pentru că multe dintre informațiile din film au venit pe filiera lui. Iar băieții nici măcar nu s-au obosit să verifice.

Serialul The Crown a avut audiență foarte mare încă de la bun început pentru că a marcat și un alt soi de premieră – a fost filmat și difuzat încă de când trăia Regina. Nu a avut interdicție din partea Casei Regale, deși aceasta și-ar fi putut manifesta cu ușurință dezacordul, ca să nu mai vorbim despre faptul că și-ar fi putut manifesta puterea ca acesta să nu se producă deloc. Dar nu a făcut-o. Tocmai pentru că înțelege importanța democrației. Chiar dacă lucrurile din serial au luat-o razna de foarte multe ori, inadvertențele cu realitatea fiind flagrante. Probabil că monarhia britanică a considerat că oamenii vor avea capacitatea să discearnă între realitate și ficțiune. În această eroare de judecată stă și distanța dintre instituția monarhiei (de orice nație ar fi ea) și realitate.

Gradul din ce în ce mai scăzut de educație face ca, la nivel global, societatea umană să fie mai degrabă aproape de cercopiteci decât de homo sapiens sapiens. Ori cercopitecii umanoizi ai zilelor noastre nu știu nici să citească, nu înțeleg nici prea multe din ce aud / văd și nici nu sunt interesați de vreo formă de studiu.

Cea mai simplă manipulare este prin intermediul filmelor. Mai ales când sunt introduse mesaje subliminale. Așa cum, de pildă, veți vedea în primele 4 episoade ale The Crown – sezonul 6, lansate ieri. Cum ar fi un șoarece care traversează un coridor din Palatul Buckingam și care îl “șochează” pe Prințul Charles. Alte mesaje sunt “right in your face” și au darul de a polariza, încă o dată în plus, audiența – precum replica lui Fayed senior “Oare așa suntem noi, arabii, meniți să nu fim niciodată văzuți (cu sensul evident de “luați în seamă” de societatea occidentală?” – și care deja produce valuri de comentarii pe X și YouTube.

Sezonul 6 din The Crown este de o mizerie fără margini și nu m-ar mira ca familia lui Al Fayed să dea Netflixul în judecată, căci Casa Regală nu o va face, păstrându-și – ca de obicei – opiniile pentru sine, dar și eleganța de a nu se coborî la un astfel de nivel. 

Prințesa Diana a produs cutremure puternice în interiorul Casei Regale, dar și în exteriorul acesteia. Faptul că a fost suficient de labilă și incapabilă să-și dea seama că e manipulată din foarte multe părți, culmea, destabilizând monarhia – adică viitorul copiilor ei, nu o scuză. Lumea se află încă sub vraja ei. Pentru că și felul în care a murit și vârsta au transformat-o într-un fel de martir.

Este, de asemenea, foarte adevărat și faptul că din cauza comportamentului ei Casa Regală a înțeles, the hard way, că trebuie să se schimbe, că trebuie să se modernizeze. Dar ar fi făcut-o oricum, din simplul motiv că William și Harry fac parte din omenirea asta de secol XXI. Asta e ce cred că nu pricep mulți.

Cele 4 episoade ale sezonului 6 par făcute de o echipă bipolară – acum vor să distrugă imaginea și reputația, acum dau cu o periuță invizibilă pe reverul personajelor.

Dacă prințesa Diana ar fi refuzat cererea în căsătorie a lui Dodi Al Fayed, așa cum pretinde serialul, oare s-ar mai fi ținut de mână și s-ar mai fi sărutat – așa cum arată filmările camerelor de supraveghere, din noaptea accidentului? Mă scuzați, dar eu funcționez pe bază de logică și bun simț.

Serialul acesta nu i-a picat bine nici Reginei și nu face bine nici Casei Regale, nici copiilor prințesei Diana, nici actualului rege….și, în principiu – nu face bine nimănui. Doar polarizează audiența, o învrăjbește și slăbește și mai mult Casa regală britanică, pentru că și ei au șoșocii și “aurii” lor – în țară, în Commonwealth, dar mai cu seamă în sânul mărilor puteri republicane care îi vor mătrășiți.

Și, din păcate, atunci când monarhiile vor dispărea, va dispărea și orice șansă a umanității de a încerca să-și revină din colapsul fără precedent în care se află. Odată cu dispariția monarhiilor vor dispărea ultimele repere. Și nu va fi nevoie ca soarele să nu mai răsară ca lumea să fie în întuneric. Evul întunecat în varianta 2.0 va fi mult mai grav decât precedentul. Este, deja…

 

P.S. Show me some LOVE and LIKE, SHARE, COMMENT! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.