Holywood - Și dacă totul nu este doar o poveste?...
Noua producție Hollywood e atât de credibilă încât uiți pe ce lume trăiești. Ca orice poveste bine scrisă, te prinde în mrejele ei. Când te dezmeticești, realizezi că toate acestea nu s-au întâmplat. Încă! Dar ce frumos ar fi fost să fie adevărat?!
O distribuție excelentă. Și un aer proaspăt, pe care l-am simțit și la alte producții americane recente. Asta îmi dă de gândit. Parcă ceva se schimbă și briza asta are un potențial uriaș.
Pentru că așa cum spune scenariul, schimbă felul în care se fac filmele și vei schimba lumea. Poate vi se par niște cuvinte mari, dar doar la prima vedere. Dacă stai să analizezi, înțelegi cât de tributari suntem poveștilor hollywoodiene. Dacă recunoaștem, desigur. De unele încercăm să scăpăm, de altele ne folosim.
Asta e o poveste de folosit. Pentru că ăsta e scopul ei. A fost scrisă ca să ne arate unde am greșit și ce putem schimba. Cheia e împăcarea cu trecutul. Soluția e rescrierea poveștii. O putem face și la nivel individual.
La nivel colectiv, scenariul lovește cu curaj în toate zidurile. Imaginați-vă doar ce ar fi însemnat în anii 50 ca o tânără de culoare să aibă un rol principal, ca o asiatică să obțină un Oscar sau ca doi bărbați să se afișeze în public ținându-se de mână.
Sau, fatalitate! ca o femeie să conducă un studio de film, poate cel mai mare?
Nu vi se clatină pământul sub picioare de magnitudinea schimbărilor care s-ar fi propagat timp de șaptezeci de ani în lume? Poate că azi n-am mai fi vorbit tot de Oscaruri Albe vs Negre, de rasismul de la Hollywood, de manipulare și de impunerea voinței celui mai puternic asupra celor slabi.
Hollywood se întoarce cu propriile arme împotriva Hollywoodului. Și care sunt aceste arme?
Creativitatea, inteligența, geniul, curajul. Căci da, orașul de aur cu porțile bine păzite nu e accesibil oricui. Trebuie să fii special ca să intri. Dar ce înseamnă special? Cred că avem fiecare câte o definiție. Când ne gândim la o producție genială, când vorbim de un actor ca fiind Actorul, când aplaudăm un regizor sau un scenariu ne smulge lacrimi. Atunci știm că oamenii aceia sunt acasă.
Cam despre asta e vorba, despre mâna aceea de oameni cu ciudățeniile lor, specificitățile lor, secretele și puterile lor. Pe care cine conduce un studio le poate folosi spre a face bine, rău sau pentru a produce gunoi.
Și în acest fel, filmul e, ca toate filmele bune, despre fiecare dintre noi. E ca povestea care spune că dacă în minte pui un diamant, ea devine o cutie de bijuterii, dar dacă pui gunoi…continuarea e ușor de ghicit.
Deci ce fel de povești împletește un om în tapițeria vieții și de ce? Ce povești ne spunem nouă și celorlalți? Ce daruri folosim sau aruncăm la gunoi de teama că nu vom fi acceptați, pentru că nu suntem ca ceilalți?
Ce e Dreamland până la urmă? Nu e doar un alt nume pentru Hollywood, nu e doar arhetipul orașului de aur.
Dreamland nu e doar o parolă care-ți asigură accesul la plăceri ascunse, e chiar comoara pe care o caută aventurierii curajoși. Iar la finalul călătoriei, pierzi sau câștigi. Pierzi ce nu mai era folositor dar îl poți câștiga pe cel mai important.
Să fii tu însuți. După asta tânjește fiecare personaj. Iar comoara e el însuși. Și fiecare e legat de celălalt ca într-un puzzle magic. Și doar împreună rescriu marea poveste.
Seria e construită ca un creuzet în care toate problemele se topesc și din ele iese ceva nou. Fiecare spirală, ca un cerc al infernului, atinge cu umor și duioșie probleme mari. Și bărbații plâng. Și sunt credibili.
Prostituția, dinamica puterii, rolul femeii în schimbarea lumii, rasismul, visul ca sens al vieții, cine ești și de ce te ascunzi, creativitatea care nu ține cont de rasă, religie sau sex și nu în ultimul rând puterea personală, decizia de a trăi nu din frică ci în spiritul valorilor tale.
Nu vă povestesc mai multe. Vă zic doar că realizarea cinematografică e la înălțime. Iar scenariul e ca un studiu psihologic. Cazul Hollywood e deconstruit bucată cu bucată, înțeles și reconstruit.
Și ceea ce e impresionant e că personajele reușesc bazându-se unele pe altele. Se vede și din genericul filmului, unde toți se cațără pe literele Hollywood-ului împreună, ajutându-se unul pe altul. Prietenia e calea rezolvării. Nu știu dacă pe voi vă preocupă acest aspect al vieții. Pe mine, da.
Photo credits: imdb.com
Intr-ajutorarea e o floare rara, pe care totusi putini alesi reusesc sa o cultive…