Exercițiu de admirație. Jang Hyuk, Străinul

Exercițiu de admirație - Jang Hyuk, Străinul

La ce e bună admirația v-ați putea întreba și la ce ne folosește ea?

Pe cine să admirăm și de ce? Unde găsim pe cineva de admirat? Avem o inimă deschisă care poate fi mișcată de o privire, de un cuvânt, de o muzică?  E oare momentul și dacă nu, când e, să începem să admirăm ceva sau pe cineva? The appointed hour, momentul acela, când inima se deschide și se lasă invadată de un sentiment nou, e ceva ce nu putem controla, nu putem decide noi. Dar când vine, când un străin ne bate la ușă, să nu rămânem închiși, încremeniți, împietriți. Măcar atât putem face, pentru că ceea ce va urma ne va transforma pentru totdeauna!

Cine este Jang Hyuk și de ce merită admirația noastră?

 

Jang Hyuk este un străin. Pentru că folosim etichete ca să categorisim oameni și stări, putem spune că este un actor sud-corean, joacă în filme și seriale (k-drama, despre care am mai scris….), îi place să boxeze, e maestru de arte marțiale, Jeet Kune Do și Taekwondo.

Are milioane de fani grupați și ei în categorii din cele mai diverse pe fb și instagram. Îl găsim așadar și sub etichetele janghyukaction, janghyuktheactor, janghyukfans, janghyukeurope, janghyukbrazil, justjanghyuk, lovehyuk, stuckonhyuk, thankyouhyuk șamd, pentru că lista e îngrozitor de lungă. Dar dacă sunteți curioși, găsiți aceste categorii și poate vă faceți o idee despre ce anume inspiră acest actor în toți fanii lui. 

Exercitiu de admirație - cine este Jang Hyuk

Acum că am trecut în revistă câteva categorii obiective, ne mai rămâne să ne ocupăm de cele subiective. Și astfel ne întoarcem la întrebarea de ce Jang Hyuk? Admirația se stârnește din momentul în care îl vezi, pentru că are calitățile necesare să îți atragă privirea. Frumusețe, carismă, un trup bine lucrat, îngrijit, atent la detaliile vestimentare. Ar mai fi felul în care râde, privirea, luptele, eleganța și nu în ultimul rând lacrimile. 

Mai mult decât un chip frumos

Exercițiu de admirație - mai mult decât un chip

Într-un mod misterios, chipul lui invită la visare, poezie, muzică, iubire. O forță a vulnerabilității chiar și la caracterele puternice, un fel de a fi uman care te face să crezi că dacă l-ai întâlni ai putea vorbi cu el despre orice. Pentru că nimic din natura umană nu îi e străin. Suferința, duioșia iubirii, trădarea, prietenia, romantismul, inocența, sacrificiul, ni le-a arătat pe toate. Prin rolurile lui ne apropiem și noi de chipurile diferite ale naturii umane și înțelegem că nimic nu e de disprețuit. Mi-a rămas o replică a lui din ”The Merchant”, citez aproximativ din memorie. ”Ce e rău sau bun în natura umană? Viața nu e despre reguli ci despre compasiune!” Ce frumos, ce scriitură, ce concizie! Au niște scenariști extraordinari, vă zic. 

Odată ce fascinația s-a lipit de un subiect/obiect, omul devine o poartă deschisă prin care intrăm în universul lui. Și janghyukuniverse e o categorie. 

Wok of love, Nietzsche și alchimia interioară

Exercițiu de admirație - Wok of love, Nietzsche și alchimia interioară

La mine poarta s-a deschis când am început să urmăresc Wok of love. O k-drama în care se regăsesc ingredientele favorite ale creatorilor sud-coreeni, adică poveste de iubire, transformarea eroului, atingerea celui mai înalt potențial și transformarea regatului (lumea cea mică, personală și lumea mai mare). Eroul principal e un bucătar extrem de talentat dar care are nevoie de niște încercări eroice ca să-și atingă potențialul. În momentul în care viața îl aruncă în vârtejul unui conflict, îl întâlnește pe Jang Hyuk. 

Exercițiu de admirație - roluri

Care interpretează rolul unui cămătar, gangster, bărbat timid, abandonat de mic de mamă, preocupat de soarta fraților săi, tot gangsteri cu suflet. Îl citește pe Nietzsche, poartă bretele și ochelari de soare negri ca să-și ascundă tristețea. Tânjește după iubire, dar nu prea are noroc. El prezidează o firmă care se numește Datorie & umbră (în alte părți traducerea e Lumină & umbră). Deasupra biroului tronează imaginea unui tigru (animal sacru în cultura coreeană, sinonimul leului la noi), un citat din Nietzsche care spune ”Asta a fost viață? Atunci, hai, încă o dată! ” Nu vă povestesc mai multe, ca să nu vă stric surpriza. 

Serialul e savuros, mai ales și prin imaginile cu mâncare, spectaculoase, inedite, din altă cultură, cu alte culori și alte texturi. E o poveste inspirațională care are în proporții echilibrate trădarea și suferința necesară transformării și motivație, dragoste și ajutor. Ca în toate poveștile sud-coreene, personajele principale sunt mama și tatăl cu variațiile bun/rău, iubitul, iubita, prietenii și ca să nu lungesc lista, străinul, umbra, cel renegat, marginalizat, detestat, dar fără de care viața noastră nu se poate schimba. 

Exercițiu de admirație - străinul fără de care viatța noastră nu se poate schimba

Ei bine, Hyuk în rolul acestui gangster atât de luminos în întunecimea lui dacă îmi este permis acest jos de cuvinte, mie mi-a ridicat multe întrebări. Cine este acest actor? Cum de face acest rol atât de bine? Cine a făcut povestea asta care respectă etapele individuației descrise de Carl Jung și basmele noastre cu eroi, sabia lui Arthur, căutarea Graalului și regate înflorite? Și multe altele… Pe scurt cine este acest Străin?   

Universul lui Jang Hyuk

Exercițiu de admirație - Universul lui Jang Hyuk

L-am căutat și thank God l-am găsit. Pe google, wikipedia, wikiasia, mydramalist, pe blogurile fanilor, stuckonhyuk, nohyuknolife, justjanghyuk, pe youtube și mai târziu pe instagram. I-am citit biografia, lista impresionantă de filme, lista și mai impresionantă de premii (practic pentru aproape fiecare rol a fost premiat), interviurile tv, clipurile dedicate ale fanilor, reality show-urile (altă categorie decât ce vedem în cultura noastră, de care o să scriu cândva), și ele multe la număr, emisiuni tv, destăinuiri…cam tot ce am găsit (și nu e puțin).

Și m-am apucat să-i văd filmele și serialele. Am început acest demers amețitor prin august 2020 și până în ianuarie 2021 văzusem aproape toate filmele și serialele, unele chiar de două-trei ori (cum am scris despre My Country the new age..). A fost ca și când m-aș fi dat într-un roller-coaster și a trebuit să văd cu ochii tot ceea ce citisem, ce înțelegem ca și concepte, idei despre natura umană. 

Exercițiu de admirație - natura umană

The appointed hour

Abia după această experiență am înțeles importanța imaginilor, a poveștilor, altfel decât până atunci, a chipurilor, privirilor, lacrimilor și mai ales a emoțiilor în viața noastră. 

Și abia după câteva luni, mai precis de prin decembrie, am și putut să vorbesc despre această experiență, să pun în idei ceea ce văzusem și trăisem. Și tot atunci am înțeles necesitatea angoasei, a umbrei care se întinde peste viața noastră, vederea prăpastiei și întrebarea dacă vom reuși să trecem dincolo?

Nu o să vă dau numărul exact de roluri, doar câteva repere numerice. Jang Hyuk a apărut în peste 30 de seriale (80% roluri principale) și în peste 20 de filme (începând cu 1997, deci în 25 de ani). Ultimele producții din 2020 sunt thrillerul ”Tell Me what you saw” și filmul ”The Swordsman”.

Exercițiu de admirație - Jong Hyuk roluri și apariții

De la sfârșitul anului trecut și până acum a participat la următoarele reality show-uri: ”National Bang Bang Cook Cook”, ”Law of the jungle: Pioneers”, ”Soo Mi’ s mountain cabin”, ”I can see your voice”, ”Yacht expedition: the beginning”. Chiar dacă nu sunt roluri în filme vi le ofer ca titlu informativ, ca să vă faceți o idee despre diversitatea uluitoare de emisiuni tv pe care le produc sud-coreenii. A făcut un film, ”Tomb of the river”, a început ”A child who can die” și a anunțat un nou serial istoric, ”Red Single Heart”.  

Mai știți vreun actor din cultura noastră occidentală cu un asemenea palmares? Și mai e ceva. Toți fanii așteaptă cu sufletul la gură o nouă producție. De ce? Poate pentru că odată ce ai gustat ceva atât de bun…Știți cum se spune la noi, pofta vine mâncând. Și da, de câte ori mai iei o înghițitură din filmele lui, dai de un alt gust, o altă textură, mai descoperi ceva, mai înțelegi ceva. Experiența e mereu nouă pentru că nivelurile de construcție ale poveștilor par că urcă până la cer. 

Exercițiu de admirație - k-drama istorice

Străinul din afară/ străinul dinlăuntru

Pe mine biografia lui m-a lăsat fără cuvinte. Cunoșteam generalizările despre etica muncii în cultura asiatică, dar nu dădusem de un exemplu concret. M-am simțit ca și cum n-aș fi făcut nimic în viață, ca și cum n-aș fi prețuit timpul, ca și cum aș fi bâjbâit ca un bondar după ce? Odată cu asta s-au născut în mintea mea întrebări noi. Cum ar fi să trăiești așa, valorificându-ți la maxim potențialul, talentul, atuurile ? Cum ar fi să folosești timpul mai bine? Cum ar fi să fii atât de blând și de plin de compasiune? Cum o fi să fii atât de iubit și să dăruiești la rândul tău atâta iubire? Și cum e să fii atât de responsabil, de conștient? Și cum a ajuns el aici, ce s-a întâmplat cu el și când anume?

Din primele mele cercetări armata a fost momentul când viața lui s-a schimbat. Am găsit mai târziu confirmări că așa a fost. A scris și o carte despre această experiență. Iar mai târziu a participat la un reality-show numit ”The Real Man”. În care s-a întors în armată, la antrenamente, dar de data asta din postura de actor celebru și iubit, deci cu altă atitudine, dornic de o altă experiență. 

Like a butterfly

Exercițiu de admirație - Like a butterfly

Transformarea produsă de armată e atât de uluitoare încât rămâi fără cuvinte. E ca și cum ai vedea dintr-odată omida transformată în fluture. Se spune că pe toți ne așteaptă această transformare. Dar să vezi asta cu ochii tăi într-un om real, din carne, oase și sânge, transformat într-un timp atât de scurt, e o experiență unică. E ca și cum ar fi intrat pe poartă om și s-a întors…altceva. Deci este posibil. Expresia ca un fluture nu e doar un simbol iar bătaia din aripi a fluturelui din Coreea e o realitate. Cuantică, metafizică, de orice natură ar fi, mie mi-a schimbat universul. 

Pot să vă spun doar că a înflorit, s-a transformat atât fizic cât și mental, emoțional…total. A devenit frumos, unic, inegalabil, încrezător, curajos. Carismă, catharsis și mister ar fi trei cuvinte pe care le-aș alege. Carisma, un termen greu de explicat chiar și de specialiști (iubit de zei ar fi o posibilă sinonimie) te atrage în lumea personajelor care te fac să-ți ieși din minți (catharsis) iar misterul e singurul termen prin care poți explica ceea ce ai trăit. Adică nu poți de fapt. 

Exercițiu de admirație - chatarsis

Când nu știm cum funcționează ceva, spunem că e magic. Cam așa și cu Jang Hyuk. E magic și misterios, dar în același timp e om, bărbat, tată, soț, actor…Și aici ne întoarcem de unde am plecat. Ce e cu acest actor de e așa de fascinant că nu ne mai găsim cuvintele? Și de ce am vrea să fim ca el? (va urma)

Exercițiu de admirație - Jong Hyuk - ce e cu acest actor

3 Comments

 1. Oare sunt si fericite omizile carora le-au crescut aripi? Sau doar joaca roluri, roluri…

 2. Într-adevăr, sunt atâtea de spus…prea multe pentru un articol sau chiar mai multe. Greu de exprimat în cuvinte stările prin care trece cu lejeritate acest actor. I am văzut toate filmele de pe dramacool chiar de mai multe ori și cam toate reality show-urile. Interviurile și alte articole. O personalitate enigmatica cu o carisma aproape mistica. Va mulțumesc pentru cuvintele de apreciere care mă bucură nespus. Știu că e foarte iubit peste tot in lume și că oricine l a văzut a fost atins de farmecul lui. Unic, absolut unic și fabulos!

 3. Frumos si fascinat este si ceea ce ai scris tu despre acest versatil si fabulos actor.
  Eu am inceput cu Chuno si nu m-am mai oprit pana la Swordsman .
  Abia astept filmul si cele doua drame “adjudecate”
  Ai spus multe si totusi putine despre el, Doamne sunt atatea de spus ca am putea scrie un roman.
  Pe dramacool sunt si primele lui aparitii, asta ca sa vezi si de unde a plecat acest actor cu mare talent si in sport.
  Spun doar atat, a dat peste 100 de probe pana a primit in rol, si de fapt dadea pe afara de talentat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.