Dintotdeauna mi-au plăcut SF-urile. Poate și pentru că am imaginația bogată, dar cred că mai cu seamă pentru că mereu am căutat ce e “dincolo”. Dincolo de cuvinte, dincolo de oameni, dincolo de univers, dincolo de știință, dincolo…

Îmi amintesc chiar că înainte de a merge la școală, am întrebat-o pe mama:

– Mama, dincolo de Dumnezeu ce e?

Mama n-a știu să-mi răspundă, ori răspunsul nu neapărat m-a satisfăcut pe mine, așa că am întrebat-o pe bunica. Același rezultat. Așa că m-am apucat “să caut cu mintea de dincolo de ochi”.

Am avut acces de foarte mică la cărți SF și fantasy – desigur, mai întâi la cele pentru copii. 

Dacă am nevoie de o pauză de 2 minute, închid ochii și plec cu mintea către alte planete, către alte universuri, ori către miezul pământului, pe sub oceane. Când am mai mult timp, îl împart – între cărți, filme și documentare și învățat. Cred că-s deja patologică cu atâta învățat, dar îmi place. Curiozitatea trebuie hrănită permanent. Mai ales una ca a mea. 🙂 Altfel, da, cred că un om care nu e curios este mort fără să o știe. 

SF-uri de lung metraj sunt din ce în ce mai puține. De alea bune zic. 

Acum ceva vreme, o prietenă mi-a recomandat canalul de YouTube care se numește DUST. La momentul respectiv nu eram în starea corespunzătoare pentru asta. Am salvat linkul pe undeva și apoi am uitat. Apoi, după o vreme, în newsfeedul meu de YT mi-a intrat o recomandare. I-am dat play și după 3 filme scurte m-am abonat. 

DUST este o platformă care promovează scurt metrajele din toată lumea. Producătorii sunt, în majoritatea lor, independenți. Așadar aleargă după finanțare, fac eforturi mari. Citisem aseară la descrierea unuia dintre filme că echipei i-au trebuit 5 ani să realizeze filmul de 14 minute pe care îl vizionasem. Asta ca să aveți și un reper în cifre.

Ce-i mână pe acești oameni în “luptă”? Pasiunea. În primul rând asta! Și cred că toți ar trebui să funcționăm cu combustibilul acesta.

Unele dintre filme sunt foarte bune ori chiar excepționale. Desigur, nu toate, iar aici este o chestiune de gust. Găsiți filme cu actori, animație sau combinate. O să vă îndrăgostiți și de muzica din anumite filme, la altele o să fiți mind blown de efecte.

Și pentru că traversăm epoca asta în care social media pune din ce în ce mai mult stăpânire pe noi, vă las mai jos un film care se numește – cum altfel – Hashtag.

Abonați-vă la DUST dacă sunteți pasionați de zona asta și dați-le LIKE și SHARE filmelor care vă plac. Credeți-mă că e foarte important și motivant să vezi că cineva îți apreciază eforturile depuse, iar tu cel/cea din fața ecranului beneficiezi de acel ceva în mod gratuit.

Haideți să (re)învățăm să apreciem și să ne apreciem unii pe alții! 

Poate vrei să citești și...

2 Comments

  1. Scurt metrajele sunt viitorul relaxarii pentru cei care sunt sau care fac pe ocupatii. Oare chiar exista vreo posibilitate de evadare?

    1. Author

      Scurt metrajele pot fi și o supapă, așa cum bine spui. Dar ele sunt un gen în sine. La noi nu au fost prea mult promovate, deși și noi am avut secțiuni de scurt metraje prin cateva festivaluri de film. Nișa de iubitori ai acestui gen de filme este restrânsă și, de obicei formată din cunoscători și pasionați. Este o adevărată artă să spui, cinematografic vorbind, o întreagă poveste în doar câteva minute, iar actorii care sunt capabili să facă să vibreze personajele pe care le interpretează sunt, în multe cazuri, mult peste actorii din filmele de lung metraj. Scurt metrajul, pe de altă parte, aduce acestor vremuri aminte de el. Pentru el există de foarte, foarte mulți ani. Iar în vremurile noastre, din pricina exploziei tehnologice, capacitatea de concentrare a creierului uman a scăzut dramatic. Plus că multitaskingul din mediul online contribuie la concentrarea atenției pe un singur lucru, pentru mult mai puțin timp. De aceea producția de seriale a crescut în ultimii ani. De aceea video-urile de pe youtube sau de pe TikTok au atâta căutare. Dar scurt metrajele sunt altceva. Și sper să rămână așa cât mai mult timp de acum înainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.