De foarte mulți ani încoace aud despre mine că sunt unul dintre puținii oameni de pe plaiurile noastre care citește cărți în format digital. De fiecare dată mă mir, pentru că în tribul meu mai toată lumea citește ca mine.

Nu vorbim despre a citi doar în format digital, căci pofta de a citi cărți tipărite, plăcerea de a simți mirosul tiparului sau de a simți tactil paginile nu-mi vor dispărea niciodată.

De ce citesc cărți în format digital?

  • Confortul – adică din comoditate. Am fost educată că citesc stând la masa de lucru sau, cel mult – în fotoliu. Lumina să bată din stânga. Poziția spatelui să fie corectă, să nu țin cartea la o distanță mai mică de 30 de cm de ochi. Și câte și mai câte reguli… Când eram copil și citeam pe ascuns, în pat și la lumina lanternei mi se părea că fac cea mai tare chestie ilegală ever. :)) Când am crescut, am constatat că citind în pat, adorm mai repede. Apoi au apărut telefoanele mobile. Nu știu să fi avut telefon fără cărți în format pdf până acum. Citind de pe telefon nu mi se mai părea că înșel educația în materie de citit corect. În plus, pot să citesc și în pat și în avion și când aștept la vreun rând, căci noi dacă nu o să ne dezbărăm vreodată de ceva – aia e statul la rând… Sigur, mi-am stricat și ochii. Împreună cu multele ore la calculator în ultimii 15 ani mi-am mai stricat și coloana, dar hei, toți avem câte o bubă. 🙂
  • Settings. Pe orice device electronic pot să reglez luminozitatea, tipul de lumină (caldă, rece, neutră), pot să măresc fonturile, pot să aleg modul de afișare al paginilor etc. La cărțile tipărite, ăla-i fontul, cu ăla defilăm și nu mai port dioptrii chiar așa de mici.
  • Costurile. Cărțile tipărite au prețuri mai ridicate (uneori chiar ridicate bine) față de cărțile în format electronic. Pentru mine acest lucru contează. Excepție fac editurile românești (majoritatea, nu toate), niște dinozauri pe care tind să consider din ce în ce mai mult că n-ar mai trebui să-i hrănim și care îți vând cărțile în format electronic la același preț cu cărțile tipărite.
  • Achiziția. România este o piață de carte de lumea a treia, trebuie să recunoaștem cinstit. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, din ce în ce mai mult calitatea traducerilor lasă de dorit. Așadar, la noi nu găsesc o mulțime de cărți dintre cele pe care îmi doresc să le citesc. Și atunci apelez la Amazon. Îți las aici un link spre categoria Literature and Fiction
    • La finalul poveștii îți las o listă de linkuri rapide pentru diverse categorii de cărți ca să-ți fie mai ușor. Folosește-le!
    • Pont #1: Mi-am format obiceiul ca, după ce citesc o carte în format electronic să analizez dacă o vreau neapărat și în format printat. Încerc să-mi controlez impulsul de a cumpăra compulsiv, ca să nu fac daună totală la buzunar. 😉
    • Pont #2: Mă uit pe topurile realizate de Amazon mai degrabă ca să fiu la curent (și) cu trendurile. Se întâmplă de multe ori să găsesc cărți care chiar merită citite în aceste topuri, așa că, din când în când (măcar) îți recomand și ție să faci la fel.
  • Deschiderea. Sunt foarte multe cărți (și muzici) bune despre care noi nici nu auzim pe la noi. Asta ar fi primul argument. Al doilea, pe lista mea, este acela că îmi place să ies permanent din zona mea de confort, fapt ce mă expune la extinderea experienței, la îmbogățirea ei, la descoperirea de lucruri noi și minunate.

Ce folosesc pentru a citi cărți în format electronic?

De la bun început trebuie să spun, deși poate tu știi asta, dar pentru oamenii care nu sunt neapărat prieteni cu tehnologia, că există multe tipuri de formate electronice și e bine să fii foarte atent(ă) la ce cumperi.

Dincolo de Acrobat Reader pe care poți citi orice pdf, am mai folosit Adobe Digital Edition. Nu mai folosesc cea din urmă aplicație menționată pentru că Adobele a lăsat-o de izbeliște și chiar nu pricep de ce. Nu mai zic că în ea aveai inclusiv opțiunea de a avea sunetul acela de neînlocuit al întoarcerii paginii de hârtie, dar aveai opțiuni de tipul organizarea bibliotecii tale virtuale, aspectul paginii electronice să fie la fel cu cel al unei pagini pe hârtie etc. Nici nu dezinstalez aplicația pentru că am încărcat pe ea niște cărți foarte dragi mie (și importante) și nu mai am acces să le descarc în calculator, deci le-aș pierde…

A propos de Adobe Acrobat Reader – poate fi instalat și pe telefonul mobil și pe orice tip de tabletă sau calculator, indiferent de sistemul de operare – Android, IOS, Windows. Faptul că ai și opțiunea de a salva în cloud-ul alocat e și mai minunat, pentru că încarci acolo toate cărțile tale în format pdf și apoi le poți citi de pe orice device. Nu de puține ori încep să citesc o carte pe telefon, ca mai apoi să o termin pe tabletă. De fapt, de aia mi-am și cumpărat tableta, ca să fiu sinceră. Un Ipad la care nu voi renunța niciodată, atât de mult îmi place.

Dar, dincolo de asta, crede-mă, vrei un Kindle. Sunt mai multe tipuri de Kindle-uri cât să acopere tot felul de buzunare și pofte. 😉 Ia lincușor aici pentru carti pentru Kindle.

Ce nu-mi place este că nu toate tipurile de Kindle se livrează în România. Adică nu doar că nu-mi place, dar mă frustrează de-a dreptul. Dar dacă ai pe cineva prin State să cumpere pentru tine și apoi să-ți trimită, sau ai pe cineva care bate drumul până acolo și înapoi, merită să investești într-un Kindle.

Să ne organizăm, zic!

M-am luat de-o aripă și-am început un amplu program de reorganizare și unul dintre subpunctele categoriei cărți este acela legat de buget. Nu de alta, dar m-am trezit de nenumărate ori că am dat și ultimul leu din buzunar pe o carte, indiferent de formatul în care am cumpărat-o. Astfel încât acum, în fiecare lună îmi aloc buget pentru cărți. Sunt perioade în care îl depășesc, altele în care nu. Mă străduiesc (măcar) să fiu (mai) echilibrată. Nu mă supăr pe mine când nu-mi iese, însă. 🙂 Pot să-ți spun doar că aplicând acest sistem, în mod natural am simțit nevoia de a deveni mai ordonată și în alte aspecte ale vieții mele, ceea ce mi se pare un real câștig.

Aș fi tare bucuroasă dacă ai scrie în comentarii – aici sau pe pagina de Facebook cum citești tu, ce sfaturi sau recomandări ai etc. Nu de alta, dar așa învățăm unii de la alții și asta e tare folositor.

Acestea fiind spuse, îți doresc să ai spor la citit și explorat lumi nebănuite!

 

 

 

 

 

 

 

Oferte speciale

Kindle Unlimited Membership Plans – îți pun aici un link spre o ofertă specială, la oricare plan te hotorăști să achiziționezi.
Kindle Unlimited Membership Plans

Dacă ești fan audiobook-uri sau podcasturi (și nu numai), atunci poate te tentează oferta Audible Plus

  1. Try Audible Plus sau
  2. Try Audible Premium Plus and Get Up to Two Free Audiobooks

La oricare dintre aceste două variante aveți și perioadă de free trial, ceea ce mie mi se pare foarte mișto, pentru că în felul acesta poți vedea ce-ți place mai mult și să te decizi ce tip de abonament vrei.

Și dacă ești ca mine – adică nu ești fan Netflix, îți las aici link spre o ofertă specială de abonament la Prime. Join Amazon Prime – Watch Thousands of Movies & TV Shows Anytime – Start Free Trial Now , iar dacă ești student(ă) cred că ți-ar plăcea mai tare oferta asta: Prime Student 6-month Trial

*Disclaimer: Toate ofertele sunt valabile doar utilizând linkurile furnizate mai sus. 

Poate vrei să citești și...

2 Comments

  1. Vorba aceea: si, si! Depinde in ce format este carte ce mi o doresc! Mi o doresc si o gasesc online… a mea este!
    dar fie vorba intre noi, prefer print. Sunt de moda veche. Sa pun semn de carte

    1. Author

      Și eu iubesc printul. Dar nu-mi mai place să mă car cu geanta de o tonă după mine. În plus, nici ochii nu mă mai ajută așa tare. Dar da, printul este drogul iubitorului de lectură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.